Είναι η διαδικασία μεταφοράς των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας. Η εμβρυομεταφορά είναι ανώδυνη, δεν απαιτεί αναλγησία και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά συνολικά. Αφού έχει αποφασισθεί ο αριθμός εμβρύων που θα μεταφερθούν η εμβρυομεταφορά μπορεί να εκτελεστεί χρησιμοποιώντας έμβρυα 2-6ης μέρας.

Ο ιατρός ενθαρρύνει και τον σύντροφο να παρευρίσκεται στην αίθουσα της εμβρυομεταφοράς εάν το επιθυμεί, ώστε μαζί με την γυναίκα του να δουν τα έμβρυα στην οθόνη πριν μεταφερθούν και να ζήσουν μαζί την ουσιαστική ολοκλήρωση του δύσκολου ταξιδιού της εξωσωματικής.

Η εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού λεπτού εύκαμπτου καθετήρα που δεν τραυματίζει τον τράχηλο και την μήτρα. Αφού αποκαλυφθεί ο τράχηλος της μήτρας με κολποδιαστολέα όπως το τεστ παπ  και καθαριστεί  ο κόλπος, αφαιρείται προσεκτικά η τραχηλική βλέννα. Ο εμβρυολόγος αναρροφά το έμβρυο στον καθετήρα, μέσα σε ελάχιστο όγκο καλλιεργητικού υγρού, με τη βοήθεια ειδικής σύριγγας. Ο γυναικολόγος εισάγει προσεκτικά τον καθετήρα, δια μέσου του τραχήλου, στη μητρική κοιλότητα, όπου και εναποθέτει το έμβρυο, υπό  υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ο καθετήρας επιστρέφεται στο εργαστήριο για έλεγχο, ώστε ο εμβρυολόγος να βεβαιωθεί ότι μεταφέρθηκαν το έμβρυο (ή τα έμβρυα).

Η εμβρυομεταφορά είναι η πιο σημαντική στιγμή της προσπάθειας για εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ακόμα και αν όλα έχουν πάει τέλεια μέχρι τότε, αν η εμβρυομεταφορά δε γίνει σωστά, τότε η όλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να μην έχει θετικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό η γυναίκα να είναι σε ηρεμία.

Η εμπειρία και η προσωπική τεχνική του Δρ Αναστασιάδη που έχει αναπτυχθεί από τις χιλιάδες εμβρυομεταφορές που έχει πραγματοποιήσει είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία της προσπάθειας και μπορεί πραγματικά να κάνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με την διενέργεια της εμβρυομεταφοράς από έναν ιατρό χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα αυτό. Είναι σημαντικό  ο ιατρός  να είναι καλά προετοιμασμένος για πιθανές δυσκολίες και τα έμβρυα πρέπει να εισάγονται στον καθετήρα όταν είναι βέβαιος ότι όλα είναι καλά και μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.