Αντισύλληψη

Ως αντισύλληψη ορίζεται κάθε μέτρο που λαμβάνεται από τη γυναίκα ή τον άντρα  για την αποφυγή εγκυμοσύνης, παροδικά ή μόνιμα.

Τα διάφορα είδη αντισύλληψης περιλαμβάνουν φάρμακα, συσκευές και χειρουργικές επεμβάσεις.  Κάποια πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά που υπάρχει σεξουαλική επαφή,  ενώ άλλα αποτρέπουν την εγκυμοσύνη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Τέλος, ορισμένα χρειάζονται ιατρική συνταγή ενώ άλλα όχι.

Το να επιλέξει κανείς αντισυλληπτική μέθοδο μπορεί να είναι δύσκολο γιατί καμία μέθοδος δεν είναι απολύτως αποτελεσματική. Ο ιατρός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς, ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό και τις επιθυμίες σας.  Για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τελικά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

Την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, δεδομένου ότι καμιά μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική 100% αλλά κάποιες έχουν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Την ευκολία χρήσης.

Τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές.

Το κόστος.

Την επιθυμία ή όχι για εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον. Κάποιες μέθοδοι αντισύλληψης είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα τεκνοποίησης στο μέλλον, ενώ άλλες είναι άμεσα αναστρέψιμες με τον τερματισμό χρήσης τους.

Την ταυτόχρονη προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μόνο τα αντρικά και γυναικεία προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης των νοσημάτων αυτών.

 

Οι κυριότερες κατηγορίες αντισύλληψης είναι:

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης οι οποίες δεν απαιτούν καμία χρήση φαρμάκων ή συσκευών, αλλά δεν είναι όμως πολύ αποτελεσματικές. Τέτοιες είναι το «τράβηγμα» (απόσυρση ή αλλιώς διακοπτόμενη συνουσία) κατά την οποία ο άντρας αποσύρεται από τον κόλπο της γυναίκας πριν την εκσπερμάτωση, η αναγνώριση των γόνιμων ημερών όπου γυναίκα συνήθως κρατάει ημερολόγιο των κύκλων της και προσπαθεί να υπολογίσει τις γόνιμες ημέρες της κατά τη διάρκεια των οποίων, είτε απέχει από σεξουαλικές επαφές, ή κάνει χρήση κάποιας μορφής αντισύλληψης, συνήθως προφυλακτικού. Τέλος φυσική μέθοδος αντισύλληψης θεωρείται και ο θηλασμός που μειώνει την πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος για το διάστημα που αυτός χρησιμοποιείται.  Απαραίτητη  προϋπόθεση βέβαια, για την επιτυχία της μεθόδου, είναι ο θηλασμός να αποτελεί τη μοναδική πηγή τροφής του νεογνού. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, συζητήστε το με το γιατρό ή τη μαία σας.

Μέθοδοι φραγμού, με κύριο εκπρόσωπο τα προφυλακτικά

Ορμονική αντισύλληψη, με κύριο εκπρόσωπο τα αντισυλληπτικά δισκία. Ο ιατρός θα σας κατευθύνει στο κατάλληλο αντισυλληπτικό δισκίο για εσάς, και θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο λήψης του.

Μακράς διάρκειας αντισύλληψη, με κύριο εκπρόσωπο τα ενδομήτρια σπειράματα (coil – ορμονικά ή μη) και τα εμφυτεύματα.

Μόνιμη στειροποίηση (απολίνωση σαλπίγγων στις γυναίκες και εκτομή σπερματικών πόρων στους άντρες).

 

Όποια μέθοδο αντισύλληψης και να επιλέξετε, σε συνεργασία με τον ιατρό και την μαία, πρέπει πάντα να ενημερώνεστε για τις πιθανές  ανεπιθύμητες ενέργειες ή άλλα προβλήματα που μπορεί να σας δημιουργεί, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.