Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα (κυρίως ενδοκολπικό και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις διακοιλιακό) είναι το βασικό εργαλείο διαγνωστικής του ιατρού. Με αυτό ελέγχουμε την ανατομία των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες), εκτιμούμε τα ωοθηκικά αποθέματα και την πιθανή ωορρηξία, διαγιγνώσκουμε και παρακολουθούμε  συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές ωοθήκες, διερευνήσουμε περιπτώσεις κοιλιακού άλγους ή αιμορραγίας, ενώ είναι σημαντικό στην πρώιμη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου.

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες χωρίς σεξουαλικές επαφές, ή σε άτομα που θα αρνηθούν τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης.  Θα πρέπει να ουρήσετε ώστε να αδειάσει η ουροδόχος κύστη σας, ακριβώς πριν την έναρξη της εξέτασης. Θα σας ζητηθεί να ξεντυθείτε από την μέση και κάτω και αφού καλυφτείτε με ένα καθαρό χαρτί θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται επιτρεπτή η είσοδος της ειδικής ενδοκολπικής υπερηχογραφικής  κεφαλής στον κόλπο σας. Αυτή θα είναι καλυμμένη με προφυλακτικό και ειδικό gel . Η κεφαλή του υπερήχου είναι απαραίτητο να κινηθεί από τον ιατρό σε διάφορες θέσεις ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εξέταση της μήτρας και των ωοθηκών, μια διαδικασία που ίσως είναι λίγο άβολη, άλλα όχι ιδιαίτερα επώδυνη.

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς 3D/4D υπερηχογράφημα. Με την εμπειρία του ο ιατρός μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πραγματικά σημαντικές δυνατότητες που του παρέχει η 3D απεικόνιση και οι μελέτες Doppler της μήτρας  και των εξαρτημάτων, ώστε με μεγάλη αξιοπιστία να έχει σαφείς διαγνωστικές πληροφορίες σχετικά με  την ύπαρξη ινομυωμάτων,  (καθώς και την ακριβή τοπογραφική κατανομή τους στο μυομήτριο και την σχέση τους με την ενδομητρική κοιλότητα), την παρουσία αδενομυώσεως, την ακεραιότητα ή μη της ενδομητρικής κοιλότητας, τις συγγενείς ανωμαλίες αυτής,  την παρουσία ενδομητρικών πολυπόδων, συμφύσεων , υπερπλασίας του ενδομητρίου, υδρο/πυοσάλπιγγας, έκτοπης κύησης, ενώ επίσης μας διευκολύνει  να διερευνήσουμε λεπτομερέστερα την ύπαρξη απλών κύστεων της ωοθήκης, κύστεων ενδομητρίωσης, δερμοειδών κύστεων, καθώς και κακοήθειας (νεοαγγειογέννεση).

Γενικότερα η 3D υπερηχογραφική εξέταση με την ταυτόχρονη εξέταση σε τρεις διαστάσεις,  παρέχει σαφώς καλύτερη απεικόνιση των  πιθανών υποκείμενων βλαβών, ακριβέστερη εκτίμηση, δυνατότητα επεξεργασίας της απεικόνισης ακόμη και μετά το πέρας της εξέτασης στο γραφείο του ιατρού, την πληρέστερη αποθήκευση των δεδομένων της εξέτασης καθώς και την εκτίμηση πιθανής διήθησης επί νεοπλασίας. Έτσι, η ακρίβεια στον εντοπισμό και την διερεύνηση της πιθανής βλάβης,  συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα μιας πιθανής χειρουργικής αντιμετώπισης.