Υστεροσκόπηση / Λαπαροσκόπηση

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση ειναι χειρουργική μέθοδος με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε με άμεση όραση το εσωτερικό της μήτρας. Μπορεί να είναι τόσο διαγνωστική, για την άμεση εκτίμηση της παθολογίας της ενδομήτριας κοιλότητας (ανώμαλη αιμορραγία, συμφύσεις, διάφραγμα, πολύποδας, υποβλεννογόνιο ινομύωμα κτλ) αλλά και χειρουργική, για την αντιμετώπιση αυτών παθολογικών καταστάσεων Στηρίζεται στην εισαγωγή μίας λεπτής κάμερας (υστεροσκόπιο) διακολπικά μέσω του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα. Συνεπώς είναι μια εξέταση ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και πρέπει να διενεργείται όταν συστήνεται.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία απλά η ασθενής να είναι νηστική το πρωί της επέμβασης. Η εξέταση γίνεται με ελαφρά αναισθησία (μέθη) ενώ απαιτείται παραμονή στην κλινικη 2-3 ώρες. Μπορεί όμως να γίνει σε περιπτώσεις απλώς διαγνωστικής υστερσκόπησης και χωρίς αναισθησία στο ιατρείο. Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι παρόμοιος με πόνο περιόδου για μία μέρα και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μια μικρή κολπική αιμόρροια είναι φυσιολογική. Η γυναίκα επιστρέφει στις δραστηριότητές της την επόμενη μέρα χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι επιπλοκές της διαγνωστικής υστεροσκόπησης εμφανίζονται σε ποσοστό 0-1% και είναι η φλεγμονή, η αιμορραγία, η διάτρηση της μήτρας, το κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετοι.

 

Λαπαροσκόπηση

Πρόκειται για μία ελαφριά χειρουργική επέμβαση (όταν είναι μόνο διαγνωστική) η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας (ωοθήκες, μήτρα, σάλπιγγες), αλλά και άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων (έντερο, ήπαρ, χοληδόχος κύστη κλπ) προκειμένου να ανιχνευθεί και να αντιμετωπισθεί κάποιο πιθανό πρόβλημα. Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία και γίνονται 3-4 πολύ μικρές οπές στην κοιλιά, μεγέθους μικρότερες του 0.5-1cm, διαμέσου των οποίων ο γυναικολόγος βλέπει σε οθόνη το εσωτερικό της κοιλιάς  μέσω της κάμερας, και εισάγει χειρουργικά εργαλεία. Στη διερεύνηση και θεραπεία της υπογονιμότητας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς βοηθά στον έλεγχο της βατότητας των σαλπίγγων (dye test), στη λύση συμφύσεων, στην αφαίρεση υδροσάλπιγγας, στη θεραπεία της ενδομητρίωσης όταν αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση κύστεων ενδομητρίωσης (ενδομητριωμάτων) ή ενδομητριωσικών βλαβών, στην αφαίρεση ινομυωμάτων κτλ. Ταυτόχρονα, λαπαροσκοπικά μπορεί να αντιμετωπισθεί μια έκτοπη κύηση (εξωμήτριος), να αφαιρεθεί μια κύστη ωοθήκης, να γίνει υστερεκτομή και να αντιμετωπιστούν διάφοροι γυναικολογικοί καρκίνοι.

Η ανάρρωση στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία είναι πολύ γρήγορη και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις πολύ πιο ελαφρές από τα κλασσικά ανοικτά χειρουργεία. ‘Ισως υπάρχει ελάχιστος πόνος στις τομές λόγω του μικρού τους μεγέθους, αλλα η κινητοποίηση είναι άμεση. Το συνηθέστερο σύμπτωμα, σε διαφορετική όμως ένταση για κάθε γυναίκα, είναι μία ενόχληση στις πλευρές ή στην ωμοπλάτη . Αυτό οφείλεται στο αέριο (CO2)  με το οποίο γεμίζουμε την κοιλότητα της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης.

Το Ιατρικό Κέντρο Μητέρα και Παιδί διαθέτει πλήρη λαπαροσκοπικό και υστεροσκοπικό εξοπλισμό για την διενέργεια και των πιο πολύπλοκων επεμβάσεων, με απόλυτη ασφάλεια υπό την φροντίδα ολόκληρης της χειρουργικής και νοσηλευτικής ομάδας.