Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας και αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο της ζωή της γυναίκας. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια με μία απόκλιση 3-4 ετών. Ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Κλιμακτήριος είναι το χρονικό εκείνο διάστημα που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής ο κύκλος της γυναίκας παρουσιάζει ανωμαλίες (βαθμιαία μείωση της διάρκειας της περιόδου ή μηνορραγίες, συχνότερη περίοδος κτλ) και η ίδια αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, αϋπνία κ.ά. Τότε οι  περισσότερες γυναίκες  παρουσιάζονται στο γυναικολόγο για συμβουλή.  Άλλα συμπτώματα είναι η ξηρότητα του κόλπου, η καταθλιπτική διάθεση, η σεξουαλική δυσλειτουργία ή και απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της ωοθηκικής έκπτωσης με συνέπεια την μεγάλη ελάττωση των οιστρογόνων.

Εκείνο που  έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διατήρηση της ποιότητας ζωής της γυναίκας για αυτό δίνονται χρήσιμες συμβουλές και συστήνεται εάν χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία αποκατάστασης μετά από πλήρη διαγνωστικό έλεγχο.

Σημαντικό κεφάλαιο την περίοδο αυτή αποτελεί και ο έλεγχος για οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση είναι μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα καθώς επίσης και διαταραχή της ποιότητας του οστού. Συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα ορμονών του φύλου, συνεπώς η έλλειψη των οιστρογόνων είναι η κύρια αιτία.  Δεδομένου ότι κατά τα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης ο ρυθμός απώλειας της οστικής μάζας είναι πολύ υψηλός, γίνεται κατανοητό η αναγκαιότητα προληπτικού ελέγχου ώστε να αποτραπούν οστεοπορωτικά κατάγματα, συνεπώς η έγκαιρη επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική.