Η ορμόνη ΑΜΗ (Anti Mullerian Hormone), παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια, δηλαδή πόσα ωάρια απομένουν στις ωοθήκες. Η τιμή της μεταβάλλεται (μειώνεται σταδιακά) όσο μεγαλώνει μια γυναίκα. Αυτό συμβαίνει γιατί με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των ωοθυλακίων στις ωοθήκες της, άρα μειώνεται και η γονιμότητά της. Συνεπώς αναμένουμε χαμηλές τιμές σε γυναίκες άνω των 40 ετών και υψηλές τιμές σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Η μέτρηση της ΑΜΗ μπορεί γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου και φυσικά η ανάλυση του αποτελέσματος γίνεται από τον ιατρό λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του υπόλοιπου διαγνωστικού ελέγχου (π.χ. AFC από το υπερηχογράφημα).

Η κατανόηση της τιμής της ορμόνης αυτής, μπορεί να προβλέψει την ανταπόκριση σε μια θεραπεία IVF. O Δρ. Αναστασιάδης έχοντας εργαστεί ως ειδικός Consultant στην Create Fertility στο Λονδίνο, μια κλινική που ειδικεύεται στην θεραπεία υπογόνιμων γυναικών με πολύ χαμηλές τιμές AMH, που αποτελούν τις πιο δύσκολες περιπτώσεις, θα σας κατευθύνει με επιστημονικό τρόπο, κατάλληλα στην προσπάθειά σας.

Άλλες ορμόνες που μπορεί να ζητηθούν ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνουν τις FSH και LH που ελέγχονται στην αρχή του κύκλου, και  την προγεστερόνη που ελέγχεται στην δεύτερη φάση  του κύκλου σας για να αξιολογηθεί κατά πόσο έχετε φυσιολογική ωορρηξία. Μπορεί επίσης να εξετασθούν τα επίπεδα της προλακτίνης, των οιστρογόνων, των ανδρογόνων και των ορμονών του θυρεοειδούς. Ειδικά ο έλεγχος της TSH είναι απαραίτητος καθώς πολλές φορές ακόμη και αν βρίσκεται εντός «φυσιολογικών» ορίων, απαιτείται ειδική θεραπεία υποκατάστασης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρων αποβολών ή αποτυχιών εμφύτευσης.