Ημερολόγιο εγκυμοσύνης

1η - 4η εβδομάδα κύησης

Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη, στην αρχή της, δεν γίνεται αντιληπτή από την γυναίκα. Κάποιες φορές υπάρχουν συμπτώματα όπως πρήξιμο στους μαστούς και εύκολη κόπωση, όμως η γυναίκα αρχίζει να υποψιάζεται την εγκυμοσύνη, συνήθως όταν καθυστερήσει η περίοδος. Η συνολική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου.  Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες, δεν έχουμε ακόμα σύλληψη και ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά την 3η εβδομάδα, μετά την ωορρηξία, (περίπου στα μέσα του κύκλου σας), αφού το ωάριο εισέλθει στις  σάλπιγγες και γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, λίγες μέρες μετά, συμβαίνει η εμφύτευση στο ενδομήτριο. Τότε μπορεί να παρατηρήσετε  λίγες κηλίδες αίμα, που μπορεί κάποιες γυναίκες να το θεωρήσουν και περίοδο, χωρίς να είναι!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου αρχίζει να «μετράει» από την τρίτη εβδομάδα οπότε κι έχουμε τη σύλληψη και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, συνεπώς η πραγματική διάρκεια της κύησης είναι 38 και όχι 40 εβδομάδες.

5η - 9η εβδομάδα κύησης

Σε αυτό το χρονικό διάστημα συντελείται  η δημιουργία όλων των οργάνων του εμβρύου. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ ευαίσθητη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ) και σε φάρμακα χωρίς προηγούμενη συμβουλή του ιατρού. Στο υπερηχογράφημα περί την 7η εβδομάδα, ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ακούτε για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σας. Με αυτό το υπερηχογράφημα καθορίζεται ακριβώς η ημερομηνία της κύησης καθώς και η πιθανή ημερομηνία τοκετού.

5η εβδομάδα
6η - 7η εβδομάδα
8η - 9η εβδομάδα

Η πρωινή ναυτία (αδιαθεσίες ή/και εμετοί) και η κούραση μπορούν να είναι πιο έντονες λόγω των ολοένα αυξανόμενων ορμονών. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ότι πριν την εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητο να κοιμάστε αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας  προκειμένου να ξεκουράζεστε. Το στήθος σας αρχίζει και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και να γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο. Η δυσκοιλιότητα είναι συχνό σύμπτωμα αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η λήψη πολλών φυτικών ινών και η άσκηση θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Καλό είναι να υπάρχει προσοχή στις σεξουαλικές σας επαφές. Τέλος είναι πιθανόν να αρχίζετε να νιώθετε κάποιους πόνους χαμηλά και κάποιες κοιλιακές κράμπες , που οφείλονται στην αρχόμενη αύξηση του μεγέθους της μήτρας και είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και μια μικρή συχνοουρία λόγω πίεσης της ουροδόχου κύστης.

10η - 14η εβδομάδα κύησης

Όλα τα όργανά του μωρού σας αρχίζουν να λειτουργούν πλήρως.  Τεντώνεται και κλωτσάει. Παρά τις μικρές αναλογίες του, το έμβρυο  είναι πλήρως διαμορφωμένο. Το σώμα του μεγαλώνει και αρχίζει να καλύπτει τη διαφορά με το κεφάλι του, που μέχρι τώρα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Αν είναι κορίτσι, έχει ήδη  εκατομμύρια άωρα ωάρια στις ωοθήκες του, ενώ αν είναι αγόρι οι όρχεις του παράγουν ήδη τεστοστερόνη.

10η - 12η εβδομάδα

Η όρεξη σας αρχίζει και βελτιώνεται καθώς οι ναυτίες αρχίζουν και μειώνονται αν και ακόμη ίσως είναι ενοχλητικές κάποιες μυρωδιές. Μετά τη 12η εβδομάδα ο πιθανός κίνδυνος αποβολής έχει μειωθεί σημαντικά ενώ αν νιώθετε ακόμα κάποια τραβήγματα χαμηλά μην ανησυχείτε καθώς σε κάποιες έγκυες τα συμπτώματα κρατούν λίγο περισσότερο.  Σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε κρέας καταναλώνετε είναι πολύ καλά μαγειρεμένο για να μειώσει οποιαδήποτε πιθανότητα τοξοπλάσμωσης, ενώ πρέπει να πίνετε πολύ  νερό ημερησίως για να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κυστίτιδες.

15η - 19η εβδομάδα κύησης

Από εδώ και πέρα θα μεγαλώνει ένα εκατοστό περίπου την εβδομάδα. Η ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού αναπτύσσεται ταχύτατα. Αρχικά το μόνο που μπορεί να ακούσει είναι ο χτύπος της καρδιάς σας και οι κινήσεις του εντέρου σας αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να αντιληφθεί θορύβους έξω από την κοιλιά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τη φωνή σας, έτσι μπορείτε να του διαβάζετε ή να του τραγουδάτε. Τα εμβρυικά νεφρά παράγουν τα ούρα και τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής μεγαλώνουν. Σμήγμα σχηματίζεται πάνω στο δέρμα του, με μερικά μωρά είναι ακόμη καλυμμένα με αυτή την ουσία όταν γεννιούνται.

Εσείς από την άλλη αρχίζετε να αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν τα σκιρτήματα, όπως αποκαλούνται, μεταξύ της 16ης και της 20ης εβδομάδας. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι οι πρώτες αισθήσεις είναι σαν φτερούγισμα ή σαν πεταλούδισμα ή πετάρισμα στο στομάχι.

20η - 24η εβδομάδα κύησης

Το μωρό σας  καταπίνει μέσα στην μήτρα αμνιακό υγρό, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του πεπτικού συστήματος. Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονές του αναπτύσσουν την προετοιμασία για την αναπνοή, ενώ πιπιλίζει το δάκτυλό του  και αντιλαμβάνεται τους ήχους όλο και πιο έντονα. Το δέρμα του είναι λεπτό και εύθραυστο αλλά το σώμα του μεγαλώνει και πιάνει περισσότερο χώρο στην μήτρα σας. Τα φρύδια και τα βλέφαρα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και τα νύχια του καλύπτουν την άκρη των δακτύλων.  Εάν το μωρό σας είναι αγοράκι, αρχίζει η κάθοδος των όρχεων από την κοιλιά όπου δημιουργούνται, στο όσχεο.  Από αυτή την περίοδο το έμβρυο αρχίζει να ακολουθεί ένα ρυθμό στον ύπνο του.

Από αυτή την εβδομάδα και μετά, η μήτρα σας μεγαλώνει προς τα πάνω, κατά 1 εκατοστό ανά εβδομάδα. Μπορείτε να αισθανθείτε το μωρό σας έντονα. Οι αρθρώσεις στα δάχτυλα των χεριών και ποδιών σας χαλαρώνουν λόγω των επιδράσεων των ορμονών της εγκυμοσύνης. Μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους σας. Πιείτε άφθονο νερό, ξαπλώστε και βάλτε τα πόδια σας επάνω σε ένα μαξιλάρι. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα ούλα σας να πρήζονται και να ερεθίζονται εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα τη συχνή αιμορραγία, ειδικά όταν πλένετε τα δόντια σας. Μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες ραγάδες στην κοιλιά, στη μέση, στους γλουτούς και στο στήθος σας. Πολλές γυναίκες επίσης νιώθουν έντονη φαγούρα στο δέρμα τους, μιας και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν το δέρμα σας πιο ξηρό. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών ώστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες. Μπορείτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή με το σύντροφό σας, εκτός αν ο θεράπων ιατρός σας, σας συνέστησε το αντίθετο. Η κορυφή της μήτρας σας έχει φτάσει πάνω από τον ομφαλό σας.

25η - 29η εβδομάδα κύησης

Το μωρό σας μεγαλώνει  και αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του. Η ανταπόκριση του εμβρύου σας στους ήχους βελτιώνεται σταθερά και για πρώτη φορά ανοίγουν τα μάτια του.  Αρχίζει να περιβάλλει τις κυψελίδες των πνευμόνων του μία ουσία, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας, που βοηθάει το μωρό σας να αναπνεύσει μετά τον τοκετό, ενώ η καρδιά χτυπά τόσο δυνατά που μπορεί να ακουστεί με το απλό στηθοσκόπιο.

25η - 26η εβδομάδα
27η – 28η εβδομάδα

Το στήθος σας πρήζεται ακόμη περισσότερο και ίσως θα αλλάξετε το νούμερο του σουτιέν σας, ενώ αρχίζει να παράγει πύαρ (πρωτόγαλα).  Τα πόδια σας πιθανόν να έχουν πρηστεί αρκετά με αποτέλεσμα τα παπούτσια σας να σας στενεύουν. Κάντε ελαφρύ μασάζ και μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα. Συνεχίστε να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά.  Μπορεί να έχετε κράμπες, αιμορροΐδες και κιρσούς στα πόδια, τα οποία όπως θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό. Οι κράμπες ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Ίσως δυσκολεύεστε λίγο στον ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι και όχι μπρούμυτα.

30η - 35η εβδομάδα κύησης

Το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερο χώρο στον αμνιακό σάκο. Παίρνει γρήγορα βάρος, παχαίνει και το δέρμα. Οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα είναι σχεδόν έτοιμα. Γυρίζει τακτικά και μπορεί να παίρνει θέση είτε με το κεφάλι κάτω (συνήθως) είτε ανάποδα, θέση που συνήθως διατηρεί μέχρι το τέλος.  Αρχίζει σταδιακά να χάνει το χνούδι που είχε στο σώμα του. Οι κλωτσιές του είναι ολοένα και πιο δυνατές. Τα μαλλιά του και τα νύχια των ποδιών του συνεχίζουν να μακραίνουν. Όταν είναι ξύπνιο, κάνει κινήσεις όπως ένα νεογέννητο. Πιπιλάει τον αντίχειρα του και πιάνει τα πόδια του.

30η-31η εβδομάδα

Η μέση σας επιβαρύνεται από το αυξανόμενο βάρος. Χρησιμοποιήστε όταν ξεκουράζεστε, ένα μαξιλάρι στη μέση της σπονδυλικής στήλης και ένα μεγαλύτερο πίσω από τα γόνατα. Θα σας ανακουφίσει περισσότερο.  Η μήτρα πιέζει την κύστη σας και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συχνοουρίας ή κυστίτιδας. Πίνετε αρκετό νερό και χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα. Συνεχίστε τη σωστή διατροφή και την ελαφριά άσκηση. Θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και την ανάπτυξη του μωρού σας. Το πιθανότερο είναι ότι έχετε δυσκολίες στον ύπνο σας. Ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσετε για ύπνο σίγουρα θα σας χαλαρώσει. Ενδέχεται να έχετε συσπάσεις στη μήτρα σας, οι οποίες διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα και σκοπό έχουν να προετοιμάσουν τη μήτρα για τον επερχόμενο τοκετό.

36η - 40η εβδομάδα κύησης

Το μέσο έμβρυο αυτής της ηλικίας εξακολουθεί να παίρνει βάρος με ρυθμό μισού κιλού την εβδομάδα περίπου. Τα μωρά ανάμεσα από 37 έως την 42 εβδομάδα θεωρούνται τελειόμηνα. Μετά τις 37 εβδομάδες, το μωρό σας θεωρείται «πλήρως ημερών»! Θυμηθείτε πως μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αρκετές κυήσεις ξεπερνούν το όριο των 40 εβδομάδων. Το μέσο μέγεθος ενός τελειόμηνου εμβρύου είναι 2,7 έως 4,1kgr και έχει ύψος 50-53cm κατά τη γέννηση. Ο πλακούντας είναι περίπου το ένα έκτο του βάρους του μωρού και το μήκος του ομφάλιου λώρου είναι σχεδόν όσο το μωρό.

Το περπάτημα φορώντας όσο πιο άνετα ρούχα και παπούτσια ενθαρρύνεται, όπως και η κολύμβηση.  Φροντίστε να συνεχίσετε να τρέφεστε σωστά και να πίνετε αρκετό νερό ενώ οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές αποτελούν ένα φυσικό τρόπο για τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και την έναρξη του τοκετού. Προετοιμαστείτε για τον τοκετό και για όσα θα χρειαστείτε αφότου επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ελέγξτε ξανά τα πράγματα που χρειάζεστε και επιλέξτε από τώρα τα ρούχα που θέλετε να φοράτε εσείς και το μωρό σας αφότου φύγετε από το μαιευτήριο. Όλα ήταν μία υπέροχη και μοναδική εμπειρία.  Έφτασε η ώρα να γεννήσετε!