Μητρικός θηλασμός

Η διατροφή του νεογνού το πρώτο εξάμηνο είναι αποκλειστικά το γάλα. Η μητέρα είναι υπέυθυνη για την επιλογή του γάλακτος (μητρικό ή ξένο). Ο θηλασμός είναι μια κουραστική διαδικασία που χρειάζεται πολύ επιμονή και υπομονή από μέρους της. Ο επιτυχής θηλασμός έγκειται κυρίως στα ανωτέρω, παράστην ανεπάρκεια ή έλλειψη παραγωγής γάλακτος από τους μαστούς.

Το μητρικό γάλα υπερέχει από τα γάλατα του εμπορίου (formula) σε απορροφησιμότητα των θρεπτικών στοιχείων όσο και στην παθητική ανοσια που προσφέρει στο μωρό μέσω των έτοιμων αντισωμάτων που εμπεριέχει. Εφόσον επιλεχτεί, η μητέρα πρέπει να ετοιμαστεί για την δύσκολη περίοδο προσαρμογής του μωρού απο την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή, όπου ο μόνος τρόπος έκφρασης του βρέφους είναι το κλάμα.  Συνίσταται θηλασμός όποτε θέλει το μωρό και για όσο θέλει. Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο καλύτερα να χρησιμοποιείται ένας μαστός για κάθε γεύμα. Αργότερα η μαμά θα προσφέρει και τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από την μαία/σύμβουλο θηλασμού του ιατρείου.

Σημασία μεγάλη για τον επιτυχή θηλασμό έχει η σωστή τοποθέτηση του στόματος στο μαστό ώστε να μην τραυματιστούν οι θηλές. Η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος με τη βοήθεια της μαίας απο την πρώτη ώρα του τοκετού, είναι το κλειδί της επιτυχίας για την σωστή έναρξη του θηλασμού. Η καθιέρωσή του, είναι αποτέλεσμα τακτικής προσπάθειας απο τη μητέρα τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι το μωρό να τον επιζητά μόνο του.