Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HyCoSy)

Πρόκειται για μία νέα σχετικά μέθοδο κατά την οποία χρησιμοποιείται υψηλής ανάλυσης υπέρηχος και χρήση ειδικού σκιαγραφικού για την απεικόνιση των σαλπίγγων και την ανάδειξη της διαβατότητάς τους, καθώς και για έλεγχο ανωμαλιών της ενδομήτριας κοιλότητας. Είναι πολύ πιο ασφαλής σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ (HSG), πολύ πιο ανώδυνη καθώς και χωρίς κίνδυνο αλλεργίας στο σκιαστικό νέας γενιάς που χρησιμοποιείται (ειδικός αφρός).

Απόφραξη των σαλπίγγων είναι αιτία υπογονιμότητας, έτσι  η εξέταση αυτή συστήνεται πολύ συχνά. Μια σειρά από λόγους μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα για απόφραξη των σαλπίγγων, όπως ενδομητρίωση, πυελική φλεγμονή από χλαμύδια, σκωλικοειδίτιδα κτλ. Γυναίκες που σκοπεύουν να υποβληθούν σε ενδομήτρια σπερματέγχυση καλό θα ήταν να υποβληθούν πρώτα στον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων καθώς η φυσική γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται μέσα στην σάλπιγγα.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ξεκινά με ένα αρχικό κολπικό υπερηχογράφημα όπου ο ιατρός πραγματοποιεί μετρήσεις της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, και ελέγχει τη θέση τους. Στη συνέχεια ένας λεπτός καθετήρας εισάγεται διαμέσου του τραχήλου στην μήτρα με την χρήση του κολποδιαστολέα, και όταν επιβεβαιωθεί  υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση η σωστή του θέση, το ειδικό σκιαγραφικό και φυσιολογικός ορός ενίεται μέσω του καθετήρα στην μήτρα και στις σάλπιγγες ώστε να ελεγχθεί η βατότητά τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη, απλά ίσως να νιώσετε μια μικρή μόνο ενόχληση κατά την διάρκεια της εξέτασης, που υποχωρεί αμέσως μετά.

Συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα της εξέτασης με τον υπόλοιπο διαγνωστικό σας έλεγχο και το ατομικό σας ιστορικό, ο ιατρός θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία για την επίτευξη του στόχου σας.