Απορίες στην εγκυμοσύνη

Κάπνισμα 

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πλήθος αρνητικών επιπτώσεων, κυρίως γιατί περιορίζει την παροχή αίματος στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, με αποτέλεσμα την μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Η καλύτερη σύσταση επομένως στις γυναίκες που επιθυμούν να ή ήδη κυοφορούν είναι να σταματήσουν το κάπνισμα, τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι φυσικά αυτονόητο πως και το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό και πρέπει να αποφεύγεται επίσης.

 

Ταξίδια 

Γενικά τα ταξίδια με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο δεν απαγορεύονται εφόσον τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες , εκτός και αν ο γιατρός κρίνει πως πρέπει να αποφεύγονται. Καλό θα ήταν  να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια. Το πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως μια δύσκολη περίοδος λόγω πχ της πρωινής αδιαθεσίας κλπ. Ομοίως κατά το τρίτο τρίμηνο τα ταξίδια γίνονται πιο κουραστικά γιατί μεγαλώνει η κοιλιά, πρήζονται τα πόδια κλπ. Στο αυτοκίνητο, η ζώνη ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζεται κάτω από την κοιλιά σας. Κάνετε συχνές στάσεις για ξεκούραση. Αν στο ταξίδι με πλοίο χρειαστειτε, επιτρέπονται τα χάπια δραμαμίνης ή οι τσίχλες για τη ναυτία. Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται ιδιαίτερα σε ηλικία κύησης από τη 14η έως την 28η εβδομάδα, όταν οι πιθανότητες κάποιου προβλήματος είναι πιο περιορισμένες. Να πίνετε αφθονο νερο, και να σηκώνεστε όσο πιο συχνά μπορείτε για μια μικρή βόλτα πάνω – κάτω στο διάδρομο. Οι αεροπορικές εταιρείες επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς προς το τέλος της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να βρεθεί το πλήρωμα μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπίσει έναν τοκετό εν πτήση!

 

Οδήγηση 

Η οδήγηση σαφώς και επιτρέπεται, απλά επιβάλλεται περισσότερη προσοχή. Η ζώνη ασφαλέιας είναι απαραίτητη όπως πάντα είτε πρόκειται για οδηγό ή επιβάτη, αλλά όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, πρέπει το οριζόντιο τμήμα της ζώνης να εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά, και το διαγώνιο από πάνω της, ώστε η μήτρα να μην πιέζεται άμεσα.

 

Σεξουαλικές επαφές 

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που να απαγορεύει τις σεξουαλικές επαφές, εφόσον υπάρχει η διάθεση από το ζευγάρι, εκτός από υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος ιατρικός λόγος, όπως η ανεπάρκεια τραχήλου ή κολπική αιμόρροια. Στο τέλος της κύησης δυνατόν να ενθαρυνθούν, για να προκαλέσουν τον τοκετό με όσο το δυνατόν φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσετε την συμβουλή του ιατρού ή της μαίας.

 

Βαφή – αποτρίχωση 

Η βαφή μαλλιών και νυχιών επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, καθώς δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι βλάπτει το μωρό. Ιδιαίτερα οι φυτικές βαφές. Όμως καλό θα ηταν να αποφεύγονται οι βαφές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μπορείτε άφοβα να κάνετε αποτρίχωση στο μπικίνι και η μέθοδος που θα επιλέξετε είναι καθαρά δικό σας θέμα.

 

Οδοντική υγεία 

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αντενδείκνυται, αντίθετα επιβάλλεται κάθως περιοδοντικές βλαβες επιδυνόνονται κατα την διάρκεια της κύησης και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και στην ίδια την εγκυμοσύνη. Μπορούν να γίνουν σχεδόν ολες οι οδοντιατρικές εργασίες που μπορεί να χρειαστουν, απλά ενημερώστε τον οδοντίατρο για την εγκυμοσύνη σας ωστε να αποφευχθουν αχρειαστες ακτινογραφίες.

 

Κολύμπι 

Το κολύμπι στη θάλασσα ενθαρρύνεται σε κυήσεις χωρίς προβλήματα. Η ήπια κίνηση μέσα στο νερό είναι ιδανική για μια έγκυο καθώς η άνωση βοηθά ώστε να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση, ενώ μειώνει κα τον κίνδυνο τραυματισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι η θάλασσα καθαρή (π.χ. παραλίες με γαλάζια σημαία ή μακριά από περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές) και η θερμοκρασία της να είναι ευχάριστη. Αποφύγετε το κρύο νέρο γιατί μπορεί να προκληθούν συσπάσεις στη μήτρα. Σε κάθε περίπτωση, αν η έγκυος νιώσει πόνο, ζάλη, ναυτία, δύσπνοια ή συσπάσεις της μήτρας, θα πρέπει να βγει αμέσως από τη θάλασσα. Και το κολύμπι σε πισινα δεν απαγορεύεται, καθώς το χλώριο της πισίνας δεν επηρεάζει αρνητικά την έγκυο ή το έμβρυο. Προσοχή στα βήματα στην είσοδο ή έξοδο από την πισίνα για να αποφευχθούν γλιστρήματα.

 

Πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και έμετοι 

Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, κυρίως στο 1ο τρίμηνο. Συνήθως η αδιαθεσία είανι πρωινη, αλλα αλλές εγκυες μπορεί να έχουν συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή μέσα στ μέρα. Για να καταπολεμήσετε την πρωινή ναυτία, μπορείτε να φάτε κάποια φρυγανιά ή μπισκότο. Τα μικρά και τακτικά στερεά γεύματα και αποφυγή τις λιπαρών τροφών βοηθούν, ενώ είναι απαραίτητη η λήψη υγρών, μεταξύ των γευμάτων ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Τα ροφήματα χαμομηλιού, μέντας ή τζίντζερ βοηθούν αρκετά.

Αν έχετε πολλούς εμετούς (πάνω από 3 φορές την ημέρα για 2-3 συνεχόμενες ημέρες), πρέπει να επικοινωνήστε με τη μαία ή τον ιατρό για οδηγίες.

 

Δυσκοιλιότητα – Αιμορροΐδες 

Η δυσκοιλιότητα οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών, και κυρίως στην προγεστερόνη. Διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ίνες βοηθά όπως και η πόση άφθονου νερού.

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται από την πίεση που προκαλείται από το έμβρυο στις φλέβες της λεκάνης. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και επιβαρύνεται όταν συνυπάρχει και δυσκοιλιότητα.Υπάρχουν ειδικές τοπικές αλοιφές που ανακουφίζουν. Μετά τον τοκετό οι αιμορροΐδες υποστρέφουν και τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.