Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί κάποια γυναίκα να θέλει να διατηρήσει την γονιμότητά της.
Δυστυχώς κάποιες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, θα διαγνωστούν με καρκίνο και αυτό θα απαιτήσει κάποια χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία που συνήθως επηρεάζουν πολύ αρνητικά τα ωοθηκικά αποθέματα, συνεπώς και την μελλοντική αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Ο Δρ. Αναστασιάδης έχοντας εργαστεί στο The Hewitt Fertility Centre στο Λίβερπουλ, που αποτελεί κέντρο αναφοράς στην Αγγλία για τέτοια περιστατικά, μπορεί να παράσχει άμεσα και γρήγορα (όπως απαιτούν οι δεδομένες συνθήκες) υπηρεσίες διατήρησης γονιμότητας μέσω πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών και κατάψυξης ωαρίων πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των απαραίτητων αντικαρκινικών θεραπειών.
Άλλες γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης οπότε η κατάψυξη ωαρίων να αποτελεί εναλλακτική λύση για τεκνοποίηση στο μέλλον χρησιμοποιώντας ωάρια με το δικό τους γενετικό υλικό.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως, η κατάψυξη ωαρίων (egg freezing) απευθύνεται βασικά σε γυναίκες που για κοινωνικούς λόγους (δεν έχουν βρει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο, ή δεν είναι στην κατάλληλη περίοδο της ζωής του να κάνουν παιδί) πρέπει να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, το egg freezing αποτελεί ένα πολύ καθησυχαστικό και αποφασιστικό βήμα, που επιτρέπει στις γυναίκες να αναλάβουν τον έλεγχο της δικής τους γονιμότητας. Αποτελεί σίγουρα ένα ορόσημο της εποχής μας, ειδικά στο πεδίο της ισότητας των φύλων, αφού με την τεχνική αυτή οι γυναίκες αποκτούν την δυνατότητα ελευθερίας επιλογής για το πότε θα κάνουν τα παιδιά τους χωρίς το άγχος του χρόνου «που τελειώνει», δίνοντάς τους την δυνατότητα να πάρουν σωστές αποφάσεις για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων που θα καταψυχθούν, συνήθως συνίσταται να γίνεται η κατάψυξη πριν από την ηλικία των 35 ετών, και βασικά όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Το ανώτερο όριο που έχει τεθεί διεθνώς είναι συνήθως τα 38 έτη, αλλά αυτό αποφασίζεται σε συνδυασμό με την ατομική κατάσταση γονιμότητας της κάθε γυναίκας όπως θα προκύψει μέσα από τις εξειδικευμένες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, ΑΜΗ κτλ). Σε κάθε περίπτωση ως γενική συμβουλή, θα λέγαμε πως η διαδικασία πρέπει να γίνεται μεταξύ 25-35 ετών ώστε η μέθοδος να παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αν μια γυναίκα που έχει καταψύξει ωάρια σε νεαρότερη ηλικία (π.χ. 32 ετών), αργότερα (π.χ. στα 42) δεν μπορέσει να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια που θα διαθέτει έχοντας τα ποσοστά επιτυχίας που θα είχε όταν ήταν 32 χρονών, σταματώντας ουσιαστικά το χρόνο. Δυστυχώς όμως πολλές γυναίκες δεν είναι ακόμη επαρκώς ενημερωμένες για την τεχνική αυτή, οπότε όταν έρθουν στο ιατρείο έχοντας αποφασίσει να καταψύξουν τα ωάριά τους, μπορεί να είναι όντως αργά.
Η όλη μέθοδος είναι σχετικά απλή και προσομοιάζει με ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η γυναίκα θα πρέπει να πάρει κάποια φάρμακα (ενέσεις) με την έλευση της περιόδου της για περίπου 10 μέρες. Τα φάρμακα αυτά έχουνε ως σκοπό την διέγερση των ωοθηκών προς παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωρίμων ωαρίων που συνήθως παράγει η ωοθήκη σε έναν καταμήνιο κύκλο. Στην 12η περίπου μέρα του κύκλου της γυναίκας τα ωάρια αυτά είναι έτοιμα για λήψη. Η διαδικασία της λήψης γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο με την παρουσία αναισθησιολόγου και την χρησιμοποίηση μέθης ώστε η γυναίκα να μην αισθανθεί καθόλου πόνο. Η λήψη γίνεται διακολπικά με μία βελόνη και την καθοδήγηση υπερήχου και συνήθως κρατάει 15 λεπτά . Σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμη να πάει σπίτι της και την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της. Η όλη διαδικασία δεν προκαλεί παρενέργειες και οι όποιες επιπλοκές είναι σπανιότατες όταν αναλαμβάνει το περιστατικό έμπειρος και εξειδικευμένος ιατρός. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο κατάλληλο πρωτόκολλο που θα επιλεγεί, είναι απόλυτα ασφαλή και υπάρχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση τους.
Τ0 90% των ωαρίων που θα καταψυχθούν θα επιβιώσει την στιγμή της απόψυξης όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν. Στην συνέχεια γονιμοποιούνται με την τεχνική ICSI στοχεύοντας στην παραγωγή καλών εμβρύων που θα δώσουν εγκυμοσύνη.
Ρωτώντας τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής Δρ. Αναστασιάδη, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε ολοκληρωμένα και ρεαλιστικά για τα προσωπικά σας ποσοστά επιτυχίας, και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την γονιμότητά σας.