Κολπίτιδες, λοιμώξεις, ΣΜΝ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν τις πιο πολλές γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους είναι οι κολπίτιδες. Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνή στα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας. Ο όρος κολπίτιδα σημαίνει φλεγμονή, από διάφορα αίτια, του γυναικείου κόλπου. Η κολπίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα. Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, Gardnerella κλπ.

Έτσι καταστάσεις όπως χρήση αντιβιοτικών, μη τήρηση σωστών κανόνων υγιεινής για την περιοχή, το βρεγμένο μαγιό που μένει πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, το μπάνιο σε πισίνες, σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη (είναι δυνατό να μεταδοθεί από το σύντροφό) καθώς και ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη ή λόγω χρήσης αντισυλληπτικών,  προδιαθέτουν σε κολπίτιδα.

Για τη διάγνωση της κολπίτιδας ο γυναικολόγος πέρα από την κλινική επισκόπηση και εξέταση, παίρνει δείγμα των κολπικών εκκρίσεων με ειδικούς στυλεούς το οποίο εξετάζεται και καλλιεργείται στο εργαστήριο για να ανιχνευθούν ενδεχομένως παθογόνοι μικροοργανισμοί, ενώ το αντιβιόγραμμα θα βοηθήσει στη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι νοσήματα που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με την σεξουαλική επαφή. Μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια, σε ιούς, σε παράσιτα ή σε πρωτόζωα. Τυπικά παραδείγματα ΣΜΝ που οφείλονται σε βακτήρια είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, ιογενή είναι o HPV, η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, το AIDS (HIV), ενώ η τριχομοναδική κολπίτιδα οφείλεται σε πρωτόζωο.

Μολονότι υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές θεραπείες για τις περισσότερες περιπτώσεις, τα αφροδίσια νοσήματα αποτελούν και σήμερα σοβαρό πρόβλημα. Η πρόληψη της διασποράς τους προϋποθέτει σωστή ενημέρωση των ανεπιθύμητων καταστάσεων που προκαλούν, καθώς και τροποποίηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς, αντιλήψεων και κακών συνηθειών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας η αξιόπιστη πληροφόρηση ιδιαίτερα των έφηβων κοριτσιών και των νεαρών γυναικών από τον γυναικολόγο (που αποτελεί ούτως ή άλλως τον εχέμυθο σύμβουλό τους) ώστε να υιοθετήσουν εξ αρχής σωστές πρακτικές.